Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poradenská džungle dneška

Slyším to často, skáčou mi ohledně toho příspěvky přátel na FB, samozřejmě mi volají a nabízejí, jak investovat, jak koupit byt, jak žít zdravě atp.

Myslím tím finanční i jiné poradce. Velmi mě překvapuje, kolik lidí to dělá, v čem všem se dnes radí a jak je ten současný fenomén sofistikovaně navenek dělán a prezentován, že to opravdu působí, že se v tom všem daří, a kdo to zkusí, uspěje.

Je to logicky velký nesmysl. Samozřejmě musí být, jako v každém oboru lidské činnosti, poradci, kteří jsou erudovaní a úspěšní, ale každý má určitě osobní nebo telefonickou, chtěnou nebo nechtěnou zkušenost s nějakým tím "poradcem" neerudovaným a neúspěšným. Těch je bezesporu v této oblasti speciálně velké množství.

Celá tato struktura a fungování tohoto trhu má řadu důsledků. Někdy poměrně legračních, někdy bohužel smutných a negativních. Já bych je vypíchl asi takto:

První je vyloženě legrační. Všímám si, že do pozice poradců s čímkoliv se dostávají lidi bez jakýchkoli zkušeností. Systém de facto nulových požadavků a totální fluktuace lidí to umožňuje zkusit každému. Mladému člověku po škole, jinému, co se nikdy nepohyboval v oboru byť jen trochu podobnému.

Z toho plyne běžný obrázek, kdy finančním poradcem se stane zbohatlický synek či dcerka, kteří sami nikdy nijak nehospodařili, žili z "kapesného", hezky se obléknou, nafotí se na sociální síť, na počátku si vydělají na "radě" rodinným příslušníkům, a pak radí lidem s hypotékami a závazky na desítky let. Jestli je to k smíchu nebo pláči, nechám na každém..

Druhý už je méně příjemný a upřímně mě irituje. Když srovnám požadavky na advokacii, které bych se patrně rád jednou věnoval osobně s touto oblastí, kde by se naprosto přirozeně taky měla vyžadovat a existovat obrovská odbornost, podpořená vysokou odpovědností, studium, praxe atd., vychází mi strašidelný nepoměr.

Dlouhé studium, neustále se ztěžující, nuzně placená koncipientská praxe s neexistující pracovní dobou, advokátní zkoušky, odbornost každého úkonu, nutnost vysokého pojištění. Proti tomu po neuchycení se na trhu práce nabídka ve stylu "hledáme někoho, je jedno koho, nic nepožadujeme......", pak nelegální formát "pyramidy", kde na vrchu šéfují a přednášejí třeba řezníci (nic proti nim), bez nulové regulace, odpovědnosti. 

S tím vším souvisí bod nejsmutnější. Roste počet osobních bankrotů a smutných osudů, a já si naprosto myslím, že tohle je velký důvod. Lidi (klasicky starší, ale myslím nejen oni) často nepoužívají selský rozum, uvěří nějakému nevěrohodnému pozlátku a jede to. Půjčky od nebankovních institucí ve výsledku s úrokem 200 procent. A opět doplním - nulová odpovědnost - pak můžou nastoupit advokáti, účetní a řešit ten smutný příběh. Odborně a s odpovědností.

K tomuhle článku byl posledním impulsem telefonát s jednou takovou paní ohledně "optimalizace financí". Dostala se na mě bez mého vědomí přes kamaráda. Věřím, že v takovém případě by si dnes třeba člověk mohl přečíst FB profil, trošku si člověka projet. Já tam třeba mám, kde pracuji, co studuji. Ale tyhle lidi to vážně prostě zkouší bez dalšího. Když se pak přidá jakýsi úspěch, vzniká jistota hraničící v tomto případě až s drzostí.

Přiznávám, že i proto jsem si paní vychutnal. Mluvila o koupi bytu, že ČNB vydala nařízení o hypotečních úvěrech a.... ČNB nařízení? Tak paní, prosím pěkně, abyste měla správné informace pro další klienty, to je faktický nesmysl, ČNB nevydává žádná nařízení, Vy patrně myslíte doporučení, kterých by mělo být více a postupně by měla měnit poměr vlastních a půjčených prostředků v rámci hypoték.

Pak už následoval jen rychlý a arogantní konec ve stylu "Já už mám klientů, že si mě jen sami vyhledávají, když budete mít zájem, ozvěte se.....". Pokud to tak náhodou je, pán Bůh s námi. Opět doplním, neumím si představit, že takové jednání by vůči klientovi (potenciálnímu teprve!) zvolil advokát, že by si to vůbec mohl dovolit. 

Na závěr by se snad jen hodilo vyřknout přání, aby lidé před tímto radši pořád dávali přednost vlastnímu selskému rozumu. Jsme sice masírováni informacemi, že je vše bez rady složité a riskantní, a že radu potřebujeme i při nákupu v supermarketu - kolik, kde, kdy a za co utratit, co kupovat, co jíst - ale věřím, že u velkého procenta záležitostí a závazků, které obyčejný člověk v životě řeší (hypotéky, leasingy, spotřebitelské úvěry) je hlavní ta základní rovnice, že to beru ve chvíli, kdy jsem tomu schopen z vlastních příjmů a dlouhodobě dostát. Vždycky je to lepší než nějaká poradenská spirála.

 

 

Autor: Petr Bauer | pátek 10.2.2017 11:08 | karma článku: 17,82 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Petr Bauer

Chce to dost lidí vlastně vůbec nějak výrazně jinak?!

https://echo24.cz/a/Scwi2/v-cesku-se-vraci-rousky-u-hobitu-se-rusi-volby Inspirace k příspěvku z článku výše.

20.8.2020 v 11:06 | Karma: 13,81 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Petr Bauer

Léto je zatím docela mejdan, ale už tu jsou první "optimistické" vlaštovky

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skode-auto-klesl-zisk-o-tri-ctvrtiny-volkswagen-se-propadl-do-ztraty-40331968?fbclid=IwAR2KILn-tXZXHBU5S43uA_rZ5fZ6gJ24jV4x85j7wwo-lb4yKIlDy2DjB2U

1.8.2020 v 11:37 | Karma: 6,33 | Přečteno: 150x | Diskuse| Ekonomika

Petr Bauer

V "koronadobě" mě nejvíce zklamaly banky

Ne, že bych o bankách a vůbec finančním sektoru měl předtím valné mínění, jak se ale z hlediska společenského postavení a odpovědnosti projevily v minulých kritických měsících, to je na pováženou.

28.5.2020 v 16:05 | Karma: 20,83 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Petr Bauer

A proč má Babiš stále 30+ procent?

Po 2 měsících se nám probudili Piráti a stojí to za to. Skoro jsme přes "koronu" zapomněli, že tu zase šikanujeme ženy.

17.5.2020 v 11:06 | Karma: 38,54 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Politika

Petr Bauer

Proč střední Evropa (snad) zvládla koronavirus lépe než západní?

Předpokládám, že nejsem jediný, kdo si tuhle otázku v poslední době položil. Těžko na ni absolutně odpovědět. Jisté exaktní vodítko nabídl uvedený článek, já jsem přesvědčen ještě o jednom hlubším důvodu.

30.4.2020 v 17:54 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Advokacie, sport, ekonomika, společnost, politika. Částečně profesně, částečně osobně. Vždy ale konzervativně a racionálně. Dnešní pseudoliberální, iracionální, pirátský pohled na svět tady moc plusových bodů nenasbírá.

Seznam rubrik