Úřade veřejného ochránce práv, vzchop se!

24. 02. 2017 13:39:28
Úřad veřejného ochránce práv v ČR nemůže mít v současné době, v současném personálním obsazení, ve zvoleném směru své činnosti a se současnými pravomocemi jakýkoliv respekt, podporu či pochopení u občanů.

Stručně řečeno, tento úřad je zde proto, aby chránil VŠECHNA PRÁVA, VŠECH OBČANŮ - to s důrazem na práva v jednání občanů se správními úřady a jinými institucemi. Pokulhávají obě části.

Rozhodně dnes platí, že Ochránce zde není pro všechny občany. Chránit všechna práva asi moc dobře ani nejde. Ale těch případů (možností)... Každé řízení, ať již soudní tak správní je ze strany orgánů plné pořádkových lhůt, které si ve většině případů můžete automaticky vynásobit 2, možná 3. Poslední případ z praxe - zneužití pravomoci úřední osoby, soudkyně první instance odsoudila na první dobrou bez vyslechnutí 5 svědků navržených obhajobou, druhá instance před Vánoci vrátila s tím, aby první instance rozeslala, ta nechala člověka s celou rodinou pěkně vykysat po celé svátky a teď v únoru v klidu rozeslala.

A správní orgány? Nedej bože, aby člověk spáchal třeba dopravní přestupek. Dej nám řidičák a čekej. Ústní jednání za 2 měsíce, průběh jednání připomíná třetí třídu pomocné školy. Nějaké zásady procesního práva jsou absolutně neznámé a nerespektované. Příklad - "Pachatel odmítá spolupracovat a vypovídat (s tónem "to mu jde teda určitě k tíži")... Ne sakra! "Pachatel využívá svého práva nevypovídat!").

Správní uvážení je pojem absolutně vzdálený, vypořádání se s jakýmikoliv argumenty takřka nulové. Řízení je plné předjímání. Rozhodneme, odvolej se, dál čekej, nám nic nehrozí. Maximálně podáš žalobu proti rozhodnutí správního orgánu, zase si počkáš, třeba za to něco dostaneš, ale za to ti snad ani nestojí.

Pracovněprávní spory a problematika je další velké téma. V dnešní době růstu, kdy se strašně chceme přibližovat tomu slavnému Západu, tohle je jedna z věcí, kde jsme hodně pozadu. Co si ještě dnes dovolí někteří zaměstnavatelé ke svým zaměstnancům je neskutečné, ochrana a obrana silně pokulhává. V tomhle případě je správním orgánem Inspektorát práce, jehož úředníci vám klidně řeknou, pokud už do toho sám jdete a bráníte se, že vlastně ani rozhodovat nemůžou. Zákon o inspekci práce asi nečetli.

Jasně, že tohle vše je celkovým nastavením společnosti, akceschopností všech relevantních orgánů, nejen samotného Ochránce, ale ten mj. postupuje i z vlastní iniciativy, ta mi tedy osobně absolutně chybí, nečtu o ní, nevidím jí, nerad bych křivdil, ale stav je myslím jasný.

Vlastní iniciativou, která byla vidět, a která byla absolutně za hranou působnosti, kterou by od této instituce obyčejní občané očekávali, byla ta současné Ochránkyně Anny Šabatové, jež pouze a jen z důvodu provokace a za naše peníze poslala dvě Romky na inzerát na pronájem/prodej bytu, a pak dehonestovala a veřejně propírala a negovala ústavní vlastnické právo majitele, který s ním zcela jasně může nakládat v takové věci dle svého.

Tím se dostáváme k poslednímu bodu problému a to je současné obsazení. Anna Šabatová je přesně typem člověka, který smysl této funkce nevidí v jejím zákonem naplnění, ale spíše jen ve vybraných pseudoproblematických tématech typu "menšiny, Islám, menšiny", která jí patrně pro někoho dělají zajímavou a přínosnou a obecně jí zajišťují jinak nulovou veřejnou pozornost.

Nechápu tu naší obecnou ideu, že tím největším předpokladem pro tyto "morální" funkce je podepsání Charty 77. Co mám vysledováno, její signatáři jsou životními postoji a pohledy velmi často úplně mimo realitu a faktické potřeby naší země a nás všech.

Prvním krokem přínosné změny tohoto úřadu je tedy personální změna v jejím čele, pak samozřejmě nějaké vhodné legislativní zásahy, které mu přidají reálné instrumenty, a pak též "politika" úřadu, jenž je bude fakticky používat a naplňovat.

Autor: Petr Bauer | pátek 24.2.2017 13:39 | karma článku: 34.93 | přečteno: 977x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 174 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.34 | Přečteno: 587 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 834

Advokacie, sport, ekonomika, společnost, politika. Částečně profesně, částečně osobně. Vždy ale konzervativně a racionálně. Dnešní pseudoliberální, iracionální, pirátský pohled na svět tady moc plusových bodů nenasbírá.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...