Cizí úředník zase kritizuje dění na české ulici

8. 03. 2017 20:31:35
Podobné analýzy jako v přiloženém článku nikdy nepochopím, hlavně ve smyslu kdo je dělá o kom/o čem. Ještě horší je struktura - kritika, kritika, popis, kritika, ale žádné řešení a návrhy nebo alespoň pokusy o ně.

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/431268-americka-diplomacie-kritizuje-cr-kvuli-diskriminaci-romu-nechuti-k-migrantum-a-korupci.html

Zahraniční státy, média i jednotliví "odborníci" nás velmi stereotypně a opakovaně označují za rasisty a xenofoby. Nechápu, jak tyhle věci, které si člověk opravdu musí zažít a vychodit na té "ulici", může hodnotit kdokoliv z kanceláře na druhé straně světa (nebo i kdekoliv jinde). Že je někdo takový za takovou "práci" placen a závěry jsou často obecně závazné a považované za bernou minci je věc další.

Já nás za nic takového rozhodně nepovažuji. Já ty osobní zkušenosti opravdu mám. Žil jsem jak v severočeském městě, kde vám otevřeně radí se na některých ulicích neotáčet, tak na vesnici, kde taková města kupují velké domy na návsi, aby tam tenhle "problém" stěhovali.

Koukám kolem sebe a vidím jak ve zmíněných městech v pravé poledne zaberou všechny lavičky v obchodních centrech, jak si jezdí pro dávky v superbech, poslouchám, jak policisté (se strachem) chodí do jejich domů, a tam je běžným obrázkem hliněná podlaha, místo dveří díry ve zdi, ale na zdi také zavěšené domácí kino.

A všechno tohle prostě lidi irituje, ale ne rozhodně nějak otevřeně a přehnaně. Vnímám to z faktického stavu za velmi střízlivé reakce, žádný rasismus. Co jako chtít vůbec víc?

Aktivita samozřejmě musí přijít z té druhé strany, v dnešní době, kdy velké procento zaměstnavatelů má velký podstav a je rekordně nízká nezaměstnanost, k tomu snad jsou všechny podmínky. A od tohohle všechno začíná a všechno by se mohlo změnit.

A že snad můžeme i za "politickou diskriminaci" Romů? Určitě ne. Když dnes vezmu Senát, kam stačí opravdu pár hlasů, tak v nějakém geograficky relevantním okresu by šance určitě byla, nikdo nikomu pasivní volební právo nebere, ale zase tam musí být snad aktivita z té strany, ne? V tom asi zkrátka bude ten základní problém, analýzy neanalýzy.

Kladný příklad je jasný. Vietnamská píle, inteligence, ctižádost nám můžou být vzorem. Někteří z nás už za pár let ani nebudou moci nadávat na ty slavné večerky (pěstírny), Vietnamci u nás budou nejlepší manažeři, lékaři i advokáti. A obecně s tím ve společnosti nevidím žádný velký problém.

A na závěr snad jen - nejsem zaslepený a vím, že u nás migrace (zatím) problém určitě není. Ale jeďte kousek za hranice do Vídně. Ulice plné mladých nahlas výskajících migrantů, kteří vám z jimi ucpaného chodníku rozhodně neuhnou, říct si o to je velmi statečným činem. Koho to asi těm Čechům připomíná? Pocit obav a nejistoty bych vůbec nikomu nezazlíval. Tohle není rasismus ani xenofobie..

Autor: Petr Bauer | středa 8.3.2017 20:31 | karma článku: 41.32 | přečteno: 1910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků stejně žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 739 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.38 | Přečteno: 2726 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 318 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 834

Advokacie, sport, ekonomika, společnost, politika. Částečně profesně, částečně osobně. Vždy ale konzervativně a racionálně. Dnešní pseudoliberální, iracionální, pirátský pohled na svět tady moc plusových bodů nenasbírá.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...