Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší dluh u nás je dopravní infrastruktura

Dopravní infrastruktura je obrovský fenomén dnešní doby. Nikdo nemá nic u nosu, za vším a pořád se musí nějakým způsobem dojíždět.  

V dnešní době nutnosti naprosté mobility člověka, tlaku na efektivnost a totální naplněnost jeho času řeší otázky dopravy neustále každý. Nejvíce samozřejmě v souvislosti s prací. Neznám procenta lidí, kteří pracují mimo domov, a kteří ne, ale je otázkou, zda vůbec člověka z jednoho konce Prahy, jenž pracuje na tom druhém, lze řadit do druhé skupiny. Spíše ne. 

Každý tedy řeší, jak budu do práce dojíždět, jak dlouho mi to bude trvat (kolik času navíc tím každý den úplně ztratím), kolik mě to bude stát, jaký prostředek mám zvolit atd.? Stává se z toho naprosto klíčová otázka volby zaměstnání.

Lze se shodnout na tom, že i v minimalistickém pojetí státu, je jednou ze základních funkcí a činností státu zajistit kvalitní dopravní obslužnost občanům. U nás v tom spatřuji ten největší dluh a největší nedostatek, věc, z níž by se měla hodně rychle stát naprostá priorita.

Jaký je současný stav? Osobně dojíždím po silnice/dálnici Praha-KV, kterou bych trochu využil k popisu. Vždycky jsem tu trasu považoval za tu klidnější a relativně bezproblémovou. Oproti vedlejší chomutovské a kladenské sedmičce či čemukoliv na Praze-východ pohoda. V posledních měsících však i zde se každé ráno auta štosují již dobrých pár kilometrů před okruhem, stačí v tom nebezpečném brzdění jeden ťukanec a kolony samozřejmě rostou a čas v nich plyne.

Narůstá stres z časového presu a nestíhání, lidi jezdí o to hůř, situace se ještě zhoršuje a pořád takhle dokola. Snad ani nepočítám, že opravdu jen málokdy projedete nějakou delší trasu na jeden zátah bez nepochopitelných dvouměsíčních oprav svodidel nebo každoročního malování čar.

Už když jsem byl hodně malý, říkalo se, že již za pár let bude dálnice až do Varů. Současnost? 90 km chybí. Posun skoro nula. Úplně to spalo, teď snad se aspoň trošku něco děje. Ale když slyším ty informace, že se staví maximálně desítky km dálnic ročně, a ještě tónem "to je přece hodně super", tak optimista nejsem.

To je problém těhle věcí. Když se na tom začne pracovat, je to běh na 15-20 let, proto tam ta akčnost musí být daleko větší. Za ty ceny, za ty neuvěřitelné kšefty pro stavební firmy, musí přijít daleko lepší a větší výkony. Je nepochopitelné, že se ještě stále nepracuje přes noc. Takové zakázky a firma z nich není schopna (čti nechce) zaplatit dvě-tři směny místo jedné. To by byla první věc, kterou bych paušálně dával do požadavků na tyto zakázky - zajistit a zaplatit 24 hodinový provoz. Ať to stojí, ale ať to je vidět. Rozumím, že to už je taková lobby, že o nějakých příznivějších cenách se asi reálně hovořit nedá.

A dál? V tom městě musíte logicky zaparkovat. V centru modré zóny (tady neřeším, že se rozdá 2000 karet na 1000 míst). Krnáčová klidně povídá, jak jsou a staví se záchytná parkoviště. Na Praze-západ máte jediné na Zličíně - cca 200 míst, každé ráno tam však přijede 5, možná 10 tisíc aut. Totální arogance. Pak Vám řekne, jezděte hromadnou dopravou. Není problém. Nedělá mi radost trávit život v kolonách aut, to vážně ne. Ta mimoměstská není úplně špatná. Ale musíte v tom napjatém harmonogramu počítat vždy s časem navíc. Busy jsou nepohodlné, ale operativnější. Vlaky pohodlné, ale poměr cena/výkon nejstrašnější firmy na světě - ČD - není odpovídající a hlavně chybí spoje, chybí rychlovlaky.

Obchodní centra, sklady a fabriky, které v ideální čas za naprosto směšné částky proti dnešním ziskům získaly pozemky právě na místech, která by dnes byla na parkoviště vhodná, se dnes smějí a v určitých případech zavřou pro tyto účely svá parkoviště a zpoplatní je. Tenhle můj nápad bude na první pohled hodně socialistický, ale právě naopak. Pokud stát nebo ÚSC prodává takové pozemky, musí myslet dál a jinak, ze své pozice do smluv dávat doložky typu - dostaneš lepší cenu/jiné úlevy, ale vytvoříš tady za tu mega podnikatelskou příležitost 1000 parkovacích míst/lepší silnici (tobě sem jezdí kamiony, ty máš zájem, aby to tady jezdilo).

Myslím, že to je možné řešení v této věci. Zkostnatělý (a další přívlastky) stát není schopen tohle dělat, jak si doba žádá. Musí se na tom podílet soukromý sektor, který v tom má své nezpochybnitelné zájmy. Tomu ten stát může pak klidně různě vrátit. Chybí tam vlastně to nevhodné přerozdělování, kde se vždy něco ztratí, všechno trvá atp. Takže to vlastně je koncept naopak velmi liberální a pravicový.

Autor: Petr Bauer | sobota 1.4.2017 12:20 | karma článku: 10,75 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Petr Bauer

Chce to dost lidí vlastně vůbec nějak výrazně jinak?!

https://echo24.cz/a/Scwi2/v-cesku-se-vraci-rousky-u-hobitu-se-rusi-volby Inspirace k příspěvku z článku výše.

20.8.2020 v 11:06 | Karma: 13,81 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Petr Bauer

Léto je zatím docela mejdan, ale už tu jsou první "optimistické" vlaštovky

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skode-auto-klesl-zisk-o-tri-ctvrtiny-volkswagen-se-propadl-do-ztraty-40331968?fbclid=IwAR2KILn-tXZXHBU5S43uA_rZ5fZ6gJ24jV4x85j7wwo-lb4yKIlDy2DjB2U

1.8.2020 v 11:37 | Karma: 6,33 | Přečteno: 150x | Diskuse| Ekonomika

Petr Bauer

V "koronadobě" mě nejvíce zklamaly banky

Ne, že bych o bankách a vůbec finančním sektoru měl předtím valné mínění, jak se ale z hlediska společenského postavení a odpovědnosti projevily v minulých kritických měsících, to je na pováženou.

28.5.2020 v 16:05 | Karma: 20,83 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Petr Bauer

A proč má Babiš stále 30+ procent?

Po 2 měsících se nám probudili Piráti a stojí to za to. Skoro jsme přes "koronu" zapomněli, že tu zase šikanujeme ženy.

17.5.2020 v 11:06 | Karma: 38,54 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Politika

Petr Bauer

Proč střední Evropa (snad) zvládla koronavirus lépe než západní?

Předpokládám, že nejsem jediný, kdo si tuhle otázku v poslední době položil. Těžko na ni absolutně odpovědět. Jisté exaktní vodítko nabídl uvedený článek, já jsem přesvědčen ještě o jednom hlubším důvodu.

30.4.2020 v 17:54 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Advokacie, sport, ekonomika, společnost, politika. Částečně profesně, částečně osobně. Vždy ale konzervativně a racionálně. Dnešní pseudoliberální, iracionální, pirátský pohled na svět tady moc plusových bodů nenasbírá.

Seznam rubrik